Geçen hafta Adalet Komisyonu’nda kabul edilen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören yasa teklifi, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Salı günü görüşülmesi beklenen teklif, genel kurul öncesi pazartesi günü Anayasa Komisyonu’nda da tartışılacak ve Anayasa’ya aykırı olup olmadığına karar verilecek.
HSYK yapısında değişikliği öngören yasa teklifi görüşmelerinin, Adalet Komisyonu’nda olduğu gibi Meclis Genel Kurulu’nda da gergin geçmesi bekleniyor. Cuma gününe kadar bitirilmesi hedeflenen teklife CHP, MHP ve BDP karşı çıkıyor.
Meclis Adalet Komisyonu’nun başkanlığa sunduğu HSYK teklif raporuna muhalefet şerh düştü. MHP’li üyeler, Adalet Bakanı’nın darbe dönemlerinde bile tanınmayan yetkiler ile donatılmasının siyasî rejimi değiştirecek vahamette Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı. CHP’liler ise ‘hukuka karşı hile’ yapıldığını ifade etti. BDP’li üye de “Yürütme ile yargı neredeyse birleştirilmiştir.” dedi. AK Partililer ise uyarıları dikkate almadı.
HSYK’nın yapısını değiştiren yasa teklifinin Anayasa’ya aykırılığını görüşmek üzere Anayasa Komisyonu pazartesi günü tali komisyon olarak toplanacak. Tali komisyonun aldığı kararlar, esas komisyonu bağlamıyor, ancak muhalefet partileri, yasanın Anayasa’ya aykırı olduğu görüşünü tali komisyonda tartışılmasını talep ediyor.
TBMM’de grubu bulunan partilerin, salı günü yapacağı grup toplantılarının ana gündem maddesini de yine yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ile HSYK yasa teklifinin oluşturması bekleniyor. Siyasetin bir başka gündem maddesi ise İstanbul merkezli yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski 4 bakan hakkında hazırlanan fezlekeler.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, fezlekelerin bakanlığa geldiğini açıklamıştı. Savcılık tarafından hazırlanan fezlekeler Adalet Bakanlığı’nda inceleniyor. Fezlekelerin, bakanlığın ardından Başbakanlığa daha sonra ise Meclis’e gönderilmesi bekleniyor. Ancak bu sürecin ne kadar devam edeceği merak konusu.
Bir yanıt bırakın