Arınç: HSYK üyelerinin AK Partili, CHP’li, MHP’li diye anılması fevkalâde yanlış

Cumhur İttifakı Millet Aklı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM’den HSYK’ya seçilecek üyeleri AK Partili, CHP’li, MHP’li üye olarak tanıtılmasının fevkalade yanlış olacağını söyledi. Arınç, “RTÜK’de, anayasa gereğince siyasi partilerin Meclis’teki oy oranlarına göre kendilerine tanınan kontenjanlar üzerinde bir seçim hakkı var. CHP’li, AK Partili, MHP’li RTÜK üyesi olarak anılsa bile bu yanlıştır. Aslında o partilerin kontenjanlarından seçilen üyelerdir. Bunlar kamuoyunda yazılırken AK Partili, CHP’li üyeler olarak yazılıyor ki fevkalade yanlıştır. Eğer bu yanlışlık belleklerden giderilemezse TBMM’den HSYK’ya seçilecek üyeleri AK Partili, CHP’li üye olarak tanıtılması, fevkalade yanlış olur.” dedi.

Arınç, Ekonomi Bakanlığı’nda katıldığı Türkiye-Vietnam Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi (KEK) 5. Dönem Toplantısı çıkışında gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevapladı.

HSYK’nın yapısının değişmesiyle RTÜK’e benzeyeceği eleştirilerinin sorulması üzerine Arınç, Başbakan’ın dünkü TBMM grup toplantısındaki konuşmasını hatırlatarak, “İşi bağlamından çıkartmamak lazım, bir. HSYK ile ilgili kanunda bir değişiklik yapılmak isteniyor. Benim de ifade ettiğim şekilde bu çalışma devam ediyor. Bildiğim kadarıyla yarısını geçtiler, 30 maddenin üzerine çıktı. Ancak Cumhurbaşkanımızın girişimiyle muhalefet liderleri ve Başbakanımız’la ayrı ayrı görüştüler. Başbakanımız da, bu görüşmelerle ilgili dün grup konuşmasında ‘eğer bir anayasa değişikliği söz konusu olursa bunun önceliği vardır. Eğer bir anlaşma süratle yapılacak olursa bir metin üzerinde, bunu durdururuz, genel kurula indirmeyiz’ demişti.” dedi.

“DURDURMA TEKLİFİ İLE GERİ ÇEKME ARASINDA ÇOK BÜYÜK FARK VAR”
Arınç, durdurma teklifi ile geri çekme arasında çok büyük fark olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“Dolayısıyla bazı haber sitelerinde benim ‘geri çekilmeyecektir’ şeklindeki sözlerimin tekrar Başbakan tarafından tekzip edildiği söyleniyor. Mesele durmadığı gibi çekilmemiştir de. Ancak, şüphesiz partiler üzerinde anlaşmaya varabileceği bir anayasa maddesinin kabulü halinde bu değişiklikle ilgili kanun teklifinin de bir noktada geçersiz olabileceğini, söyleyebiliriz. Şimdilik MHP hiçbir şekilde buna katılmayacağını ifade etmişse, geri kalan üç parti arasında süratle bir anayasa değişikliği yapılıp yapılmayacağı, noktasındadır. Bugün çarşambadır, herhalde hafta sonuna kadar bunun ne olduğunu göreceğiz. Hafta sonuna kadar da zaten, bu değişiklik teklifi Adalet Komisyonu’ndan da geçmiş olur. Bekler, öbürü sonuçsuz kalırsa bu devreye girer. Öbüründen sonuç alınacak olursa bu devreden çıkar. Anayasa değişikliği devreye girer. Formüllerden birisidir sizin sorduğunuz konu.”

“CHP’Lİ AK PARTİLİ, MHP’Lİ ÜYESİ OLARAK ANILMASI FEVKALADE YANLIŞ”
Sayıştay seçimlerinde üye seçimini TBMM’nin yaptığını hatırlatan Arınç, “Başka seçimlerinden de Meclisimiz’in yaptıkları var. Bunların içerisinde RTÜK de, anayasa gereğince siyasi partilerin Meclis’teki oy oranlarına göre kendilerine tanınan kontenjanlar üzerinde bir seçim hakkı var. CHP’li, AK Partili, MHP’li RTÜK üyesi olarak anılsa bile bu yanlıştır. Aslında o partilerin kontenjanlarından seçilen üyelerdir. Bunlar kamuoyunda yazılırken AK Partili, CHP’li üyeler olarak yazılıyor ki fevkalade yanlıştır. Eğer bu yanlışlık belleklerden giderilemezse TBMM’den HSYK’ya seçilecek üyeleri AK Partili, CHP’li üye olarak tanıtılması, fevkalade yanlış olur. Ancak partilerin kontenjanlarını tarafsız HSYK ile ilgili alanlardan, branşlardan seçilebilecek üyeler olarak anlamamı ve bunu büyük harflerle yazmamız gerekiyor. Ama Başbakan başka seçeneklere de açık olduğunu ifade etmişti. Bu çabalar grup başkanvekillerinin yapacağı belki de anayasa hukukçularının da içinde bulunduğu bir çalışmanın sonunda görmemiz lazım.” açıklamasını yaptı.

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*