Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş’nin (TETAŞ) indirimlerine rağmen ilgili şirketlerin gizli zamla vatandaştan yıllık 2 milyar TL fazladan tahsilat vurgunu yaptıkları iddia edildi.
Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından yapılan araştırmaya göre; TETAŞ’ın elektrikte indirim yapmasına rağmen elektrik şirketleri bunu faturaya yansıtmayıp gizli zamla vurgun yapıyor. Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar, EMO tarafından yapılan çalışma ile 1 Ocak 2014’den itibaren yürürlüğe giren tarifelerle ‘gizli zam’ alındığının tespit edildiğini açıkladı.
2014 yılında yurttaştan tahsil edilecek kayıp/kaçak bedelleri indirilirken bu indirimin faturaya yansıtılmadığının altını çizen Çınar, “İletim, dağıtım, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedellerine yüzde 5,3’lük 2014 yılı enflasyon hedefini de, 2013 yılı için beklenen yüzde 6,8’lik fiyat indirimi de faturalara yansıtılmadığı gibi, çıplak elektrik fiyatı da yüzde 0,8 oranında artırıldı.” dedi.
Meskenler için faturada birim tüketim başına alınan kayıp ve kaçak bedelinin yüzde 23 azaltılarak 4,4 kuruştan, 3,4 kuruşa indirildiğini belirten Çınar, “Ancak bu indirim faturalara yansıtılmazken, çıplak elektrik bedeli, iletim, dağıtım ve perakende satış hizmeti bedelleri artırıldı. Artışlar öyle bir düzeyde tutuldu ki; AKP’nin seçim öncesi elektriğe zam yapılmaması sözü de yerine getirildi.” şeklinde konuştu.
Remzi Çınar, elektrikte yaşanan toplam zammı şöyle izah etti: “Dağıtım hizmet bedeli yüzde 24,4, perakende satış hizmet bedeli yüzde 29,7, iletim hizmet bedeli yüzde 20,3 ve çıplak elektrik bedeli ise yüzde 0,8 oranında zamlandı.”
TETAŞ İNDİRİMİ İLE 2 MİLYAR TL’LİKk GİZLİ ZAM
TETAŞ’ın yaptığı indirimin faturalara yansımadığının altını çizen Remzi Çınar, “TETAŞ’ın fiyatında ki yüzde 8’lik indirimin maliyet bazlı fiyatlandırma çerçevesinde çıplak elektrik bedeline de indirim olarak yansıması gerekirken, bu yansıtılmayarak yurttaşlardan yıllık 2 milyar TL fazladan tahsilat yapılması sağlandı.” bilgisini verdi.
SAYAÇ OKUMAYA YÜZDE 21 ZAM
Ayrıca her okuma başına abonelerden alınan sayaç okuma bedelinin de yüzde 21 arttığının altını çizen Remzi Çınar, sözlerini şöyle tamamladı: “Sayaç okuma bedelinde yapılan artışla yazlık aboneleri gibi düzenli okuması yapılmayan aboneler hariç, mevcut 30 milyon abone üzerinden hesaplama yapıldığında perakende satış şirketlerinin tahsil edecekleri gelir yıllık en az 34 milyon TL artırılmış oldu.”
Bir yanıt bırakın