Meclis Başkanı Çiçek: Yargı bağımsızlığı ölmüştür

Cumhur İttifakı Millet Aklı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hukuka uymanın herkes için görev olduğunu belirtti. Yargı bağımsızlığını düzenleyen 138. maddeye uygun davranılmamasından şikayet eden Çiçek, “Anayasa’nın 138. maddesi bu memlekette ölmüştür.” ifadesini kullandı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’te gazetecilerle bir araya geldi. Çiçek burada yaptığı konuşmada 138. maddeyle alakalı fikirlerini paylaştı. Her konunun siyasal alanda tartışıldığını belirten Çiçek şöyle devam etti: “Hukuka uymak hepimizin görevi. Hukuk devleti günümüz Türkiye’sinde bir kelamı kibar olarak algılanıyor. Koyduğumuz kuralları en evvel kendimiz çiğniyoruz. O konuda size sayısız misaller verebilirim. Mesela Anayasa’nın 138. maddesi var. Yargının düzenlendiği bölümün hemen başında. Diyor ki, ‘Hiçbir organ, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere emir ve talimat veremez,tavsiye ve telkinde bulunamaz.’ Geriye dönük bir bakalım. ‘Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi’nde yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulamaz, güreşme yapılamaz, herhangi bir beyanda bulunulamaz.’ Allah’ını seven söylesin. Bu madde işliyor mu bugün? Herkes bir tarafından oraya çeke buraya çeke, Anayasa’nın bu hükmü uzunca bir zamandan beri beli de yürürlüğe girdiği tarihten bu yana bu madde işlemiyor. Bu hukukun siyasette kötü bir kullanımıdır. Hukuk adaletin enstürmanıdır, siyasetin enstürmanı olamaz. Şimdi elbette hepimizin karşı olduğu doğru bulmadığı bir kısım uygulamalar olabilir. Ama bu uygulamaların nasıl düzeltileceği Anayasa’da usül kurallarında usül kanunlarında belli. Ama yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili ayın 20’sindeki Meclis müzakerelerinde de yaşadık, tutuklama bir yargı yetkisi kullanımıdır. İsabetsizse bunun itiraz mekanizmaları vardır. Tahliye etmek bir yargı yetkisinin kullanımıdır. Gözaltına almak bir yargı yetkisi kullanımıdır. Karar vermek hüküm vermek bir yargı yetkisi kullanımıdır. Ama özellikle belli bir dönemden bu tarafa yargının bir bölümünün medyatik olma gibi bir hastalığı var. Bunun tabi bir sonucudur ki soruşturma başladığından itibaren bir iki gün içinde en önemli davaların soruşturmaları bile kamuoyu önünde biz karara bağlamış oluyoruz. Kişi berat etmiş olsa bile emniyetin kapısından içeri girdikten sonra adamın mesleki itibarı da bitiyor, ailesi çoluğu çocuğu perişan oluyor. Şimdi Anayasa’nın 138.maddesi işlemiyor. Yazıyoruz, çiziyoruz, tartışıyoruz v.s. O zaman gelin 138. maddeyi kaldıralım. Düşünce özgürlüğünü ifade özgürlüğünü tartışma özgürlüğünü zedeliyor diyerek hiç olmazsa Anayasa’da böyle bir hüküm bulunmasın. Hukuk fakültesinde hukuk başlangıcı derslerinde yürürlükte olduğu halde ölü kanunlar diye bir kavram vardı. Anayasa’nın 138. maddesi bu memlekette ölmüştür.”

138. MADDE NE DİYOR?

Anayasa’da yargı bağımsızlığıyla ilgili 138. maddede şu ifadeler yer alıyor: “Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasa’ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi’nde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.”

Cumhur İttifakı Millet Aklı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*