ANAYASA Uzlaşma Komisyonu, eğitim-öğretim hakkıyla ilgili maddede “anadil” çıkmazını aşamazken, BDP dışındaki üç partinin görüşü, Kürtçe gibi farklı diller için sadece “öğrenim” sağlayacak formülde birbirine yaklaştı.
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığındaki toplantıda eğitim-öğretim hakkı ve hürriyeti maddesi görüşüldü. Partiler arasındaki keskin görüş ayrılıkları nedeniyle ortak bir metin oluşturulamayınca madde üzerinde genel görüşme yapılmasıyla yetinildi. AK Parti, eğitim-öğretim hakkının genel olarak yasaya bırakılmasını önerdi. CHP ve MHP ise “Eğitim dili Türkçedir” hükmünde ısrarlı oldu. Uzun görüşmelerin ardından AK Parti, CHP ve MHP’li üyeler “Eğitim dili Türkçedir. Bunun dışında diğer dillerin öğrenimi kanunla düzenlenir” ilkesiyle bir formül geliştirilmesinde görüş birliği sağladı. AK Partili İyimaya, diğer üç parti anlaşırsa bu ifadeyi onay verebileceklerini söyledi. Ancak BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız anadilde eğitim hakkında ısrarlı olduklarını belirtti.
LOZAN İTİRAZI
Anadilde eğitim hakkının Lozan Antlaşması’ndan beri Kürtlere tanınan hak olduğunu savunan Yıldız, “Sadece anadil öğrenimi, bir dilin yaşamasına yeterli değil. Türkçe gibi devlet tarafından korunan resmi dil bile İngilizce ve diğer diller karşısında tehlike altında” dedi. CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ise Lozan Antlaşması’nın Müslüman olmayan dört azınlığı kapsadığını söyledi.
KÜRT ÇOCUK TRAVMA YAŞIYOR
Yıldız, Türkçe bilmeden ilkokula başlayan Kürt çocuklarına travma yaşatıldığını belirtti. Batum ise “Fransa’da bir Brüton çocuk eğitim almaya başladığında ne kadar travma yaşıyorsa bizde de o kadar travma yaşar. Biz hiçbir dilin, kültürün ortadan kaldırılmasından yana değiliz. Herkes anadilini öğrensin, geliştirsin. Ama önce bir ulus muyuz, iki ulus muyuz, üç ulus muyuz, onun kararını verelim. Farklı ulusları kabul ediyorsak sonra onların haklarını düzenleriz. Bize göre bir ulusuz” dedi. Yıldız ise “Siz kabul etseniz de etmeseniz de biz ulus olarak varız, buradayız” karşılığını verdi.
BİZDE YÖNTEM FARKLI OLACAK
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da anadilde eğitim tartışmasının ABD projesi olduğunu savunarak, “Irak’ta, Suriye’de ne yapıldıysa Türkiye’de de o yapılmak isteniyor” dedi. Yıldız da “Orada yöntem farklı, bizde farklı olacaktır” dedi.
Anadilde eğitime vize çıkmadı
Bülent SARIOĞLU/ANKARA, 29.08.2013
Bir yanıt bırakın