Maden facialarına ilişkin olarak TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Grup başkanvekili Erkan Akçay “13 Mayıs 2014’teki Soma faciası milat olacak dendi ancak o tarihten beri bin kıssanın bir hisse vermemiş. AKP döneminde Türkiye iş kazalarında dünyada 3’üncü, Avrupa’da ilk sırada.” dedi.
Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köyünde bulunan bakır madeninde meydana gelen faciayla ilişkili olarak TBMM Genel Kurulunda bir konuşma yapan Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay maden kazalarında hükümetin sorumluluğuna vurgu yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının “Ben ihmal görmedim” açıklamasını eleştiren Akçay “13 Mayıs 2014 tarihindeki Soma maden kazasında zamanın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da benzer sözler kullanmış; kazadan evvel ziyaret ettiği maden ocağında maden şirketini öve öve bitirememişti ama bu maden ocağında 301 kişi hayatını kaybetti. Siirt’te de aynı sözler kullanılıyor. İhmal görmemişsiniz ama 6 işçi de hayatını kaybetmiş. Daha peşin peşin cümlenin başında hükmü veriyor, “ama”yı sonra anlatıyor; “ama”yı önce anlatacaksın, hükmü sonra vereceksin.” dedi.
Maden kazalarına ilişkin olarak “bin kıssanın bir hisse vermediğine” dikkat çeken MHP’li Akçay, “13 Mayıs 2014’te Soma’daki facia için milat olacak dendi. Ancak aradan iki buçuk yıl geçti, gördük ki bir arpa boyu yol gidilmemiş. Türkiye iş kazalarında dünyada 3’üncü, Avrupa’da ilk sırada. On dört yılda 18 bin işçi “iş kazası” dediğimiz kazalarda hayatını kaybediyor ve 73 bin işçi de iş göremez hâle geliyor. Bu rakamlar, on dört yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının bilançosudur.” dedi.
“Soma Faciası Komisyonu Raporundan Beri Bir Arpa Boyu Yol Alınamadı”
Maden işletmeciliğinin yetersiz, donanımsız ve deneyimsiz kişi ve kuruluşlara bırakıldığını, taşeronlaşma, dayıbaşılık, redevans gibi uygulamalarla ve aşırı üretim ve kazanç hırsıyla birlikte denetimler de yapılmayınca kazaların adeta fıtrat hâline dönüştüğünü belirten MHP’li Akçay “Asıl fıtrat olan kazalar değil, bu gelişmelerin görülmemesidir. Denetimlerin yetersizliği Soma komisyonunda defalarca dile getirildi ancak sorumlu bakanlar denetim sorularına cevap veremedi. Denetimleri etkisiz hale getiren unsurlar halen giderilmedi. 2014 yılı Aralık ayında Soma faciası araştırma komisyonunda düzenlenen rapordan beri bir arpa boyu yol alınamadı.” dedi.
Soma faciası araştırma komisyonu raporunda çok önemli tespit ve önerilerinin yer aldığını belirten Akçay konuşmasına şöyle devam etti: “Hükûmet, hâlihazırda uyguladığı madencilik politikasının insani ve ahlaki olmadığını artık görmeli, siyasi çıkar ve rant yaklaşımlarından elini ayağını çekmelidir. Madencilik sektöründeki risk analizi tam olarak gerçekleştirilerek, alınması gereken tedbirler için kurumsal bir yapı oluşturacak şekilde iş sağlığı, işçi güvenliği, işçi sağlığı ve buna ilişkin yönetim sisteminin oluşturulması gerekmektedir ve bunun için de ilk adım olarak madencilik bakanlığı kurulması düşünülmelidir. Madencilikte taşeronlaşma ve redevans uygulamalarına son verilmelidir. Denetim yapan kurumlar arasında etkin bir koordinasyonun sağlanması için yeni bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır. Her madenin kendine özgü jeolojik, mineralojik özelliklerinin olması, işletme yöntemlerinin farklı olması, bu madenlerin denetim faaliyetlerinin yapılmasında da uzmanlaşmaya gidilmesi yani denetimde uzmanlaşma olmalıdır.”
Bir yanıt bırakın