ADANA – Anız yangınlarının takibi ve anız yangınlarıyla mücadelede uydulardan yararlanılmasını ülke gündemine ilk taşıyan isim olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, bu sefer de yangınlara karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın işbirliği ve eşgüdümlü çalışabileceği önerisini paylaştı.
BAKAN ÇELİK’TEN “İHA” DUYURUSU
MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya’nın geçtiğimiz Eylül ayında anız yangınlarına yönelik mücadele konusundaki yazılı soru önergesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yanıt verdi. Halkın bilgilendirilmesi, teşvik edilmesi ve caydırıcı kanuni müeyyidelerin yürürlükte olduğunu belirten Çelik, “Havadan takip” konusunda ise “İnsansız hava araçları kullanılarak anız yangın takibi ve anız alanlarının tespitinin yapılması planlanmaktadır” dedi.
KARAKAYA: İHA’LAR VERİMLİ OLMAZ
Çelik’in söz konusu cevabını değerlendiren Mevlüt Karakaya ise, “Anız yangınlarında insansız hava araçlarının kullanılmasını planlamayı bile önemsiyoruz ama sorunun köklü çözüme kavuşması için bu yeterli olmayacaktır. Mayıs ayında başlayıp; Haziran, Temmuz, Ağustos ve hatta Eylül aylarına kadar devam eden yangınlarda, insansız hava araçlarının sayısı, zaman ve mekana bağlı yönetimi verimli olmayacaktır. Üstelik pahalı bir yöntemdir. Uydulardan yararlanmak, bunun üzerinde yoğunlaşmak gerekmektedir.” ifadesini kullandı.
EUMETSAT ve GOOGLE EARTH
Bundan üç yıl önce başlatılan bir proje dikkat çeken Karakaya “TÜBİTAK, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü 2013 yılında orman yangınlarıyla mücadele için ‘EUMETSAT Sabit Yörüngeli Uydulardan Elde Edilen Orman Yangın Ürününün Bölgesel Eşik Değerleri İle Türkiye Coğrafyası İçin İyileştirilmesi’ projesini çalışmıştır. 18 aylık çalışma 15 Ekim 2014’te tamamlanmıştır. Projenin akıbeti meçhul olsa da, bir çok ülkede kullanılan sistemin ülkemizin konumuna uyarlanması ve ilave olarak Google-Earth’den de yararlanmak suretiyle aktif yangına ait zaman, koordinat, coğrafi bilgilere hızlı erişim mümkün olacaktır.” şeklinde konuştu.
İKİ BAKANLIĞIN İŞBİRLİĞİ TASARRUF DA SAĞLAR
Anız yangınlarının orman yangınlarıyla aynı mevsimde meydana geldiğine işaret eden Karakaya, yine farklı bir öneriyi de ilk kez paylaşarak şunları söyledi:
“Sıcakların ve yangınların artış gösterdiği aynı dönem içerisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı da benzer bir mücadele vermektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise anız yangınlarının önlenmesi için çaba göstermektedir. Sonucu açıklanmayan söz konusu projeye işlerlik kazandırılarak ve ortak hareket ederek gerek orman yangınları, gerekse anız yangınlarına karşı iki Bakanlığın işbirliği ve eşgüdümlü çalışması mümkündür. Örneğin; çıkması olası orman yangını için haftalarca atıl halde bekleyen bir helikopterin yakında meydana gelen bir anız yangınına müdahale etmesine engel yoktur. Dolayısıyla bilgi, teknoloji, araç-gereç, ekipman ve insan kaynaklarıyla ilgili iki Bakanlığın kuracağı işbirliği; doğa, çevre ve insan sağlığını tehdit eden yangınlara karşı hayırlı sonuçlar verecektir. Bu işbirliği, ayrıca ciddi tasarruf imkânı da sağlayacaktır.” dedi.
Bir yanıt bırakın