ADANA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin Konya yargı çevresine bağlanmasındaki ‘yasalara uymayan durumu’ bu sefer resmi belgelerle ortaya koyarak yanlıştan dönülmesi için Adalet Bakanlığı’na son bir çağrıda daha bulundu.
KARAKAYA, SORUNUN PEŞİNİ BIRAKMIYOR
Mevlüt Karakaya; Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay ve Niğde illerini kapsayan yaklaşık 7 milyon insanı ilgilendiren, başta Baro ve Adli çevreler başta olmak üzere kamuoyunda ciddi rahatsızlığa yol açan sorunun çözümü için yoğun gayret veriyor.
ADALET BAKANLIĞI’NDAN GELEN CEVAP
Bu konuda Karakaya’nın bir soru önergesine gönderilen yanıtta, “Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumları ve iş hacimleri göz önünde tutularak Adalet Bakanlığı’nca kurulur ve yargı çevreleri tespit olunur” şeklindeki 2576. Sayılı Kanun hatırlatıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın imzasını taşıyan aynı cevapta “Bölge İdare Mahkemelerinin kuruluşuyla ilgili 2013 yılına dair İdare ve Vergi Mahkemelerinin iş hacimlerinin nazara alındığı, ayrıca mevcut İdare ve Vergi mahkemelerinin kurulması planlanan Bölge İdare Mahkemelerine olan mesafe ve ulaşım imkanlarının da gözetildiği” bilgisine yer verildiği görüldü.
KARAKAYA’DAN YENİ HAMLE
Mevlüt Karakaya ise, gelişmeler üzerine yeni bir hamle yaptı ve bu sefer devletin resmi rakamlarıyla iddiasını sürdürdü. Bakan Bozdağ’ın yanıtlandırmasını istediği bir soru önergesi daha veren Karakaya “Yasada açıkça görüleceği üzere yeni bölge idare mahkemelerinin kurulmasında aranan en önemli özellik ve ölçü olarak coğrafi durum ve iş hacmine vurgu yapılmaktadır. Yazılı cevabınıza dayanak olarak aldığınız yasa bu kadar açık ve net olmasına rağmen, uygulamanın söz konusu yasayla ters düştüğünü üzülerek görmekteyiz.” dedi.
İŞTE RAKAMLAR, İŞTE GERÇEKLER…
Karakaya önergesinde şu bilgileri paylaştı:
“2013 yılında Adli Sicil istatistiklerine göre Konya Bölge İdare Mahkemesi’nde yıl içinde açılan dava dosya sayısı 4.556’dır. Buna karşılık Adana Bölge İdare Mahkemesi’nde aynı yıl gelen dosya sayısı 8.830’dur. 2015 yılına ait verilerde ise Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne gelen dava dosya sayısı 4.649 iken, Adana Bölge İdare Mahkemesi’nde bu sayı 13.478’dir.İki bölge arasındaki iş hacminde çok bariz şekilde fark görülmektedir. 2013 yılında Adana’nın yükü Konya’dan iki kat fazladır. 2015’de ise bu fark artmış ve yaklaşık üç katına çıkmıştır. Coğrafi durum ve ulaşım şartlarında da Adana’nın konumu ve imkânı itiraz götürmeyecek şekilde Konya’ya göre çok daha pozitif durumdadır.Bu yanlış uygulamadan dolayı sadece Adana değil, Hatay, Osmaniye, Mersin ve Niğde de mağdur edilmiştir. Bu illeri kapsayan Çukurova’daki kurumlar, avukatlar ve dava sahipleri bu durumdan ciddi zarar görmeye başlamıştır. Yanlıştan ivedi olarak dönülmesi gerekmektedir.
BAKAN BOZDAĞ’A YÖNELTİLEN SORULAR
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:
“İlgili kanunda aranan şartlara uymadığı halde Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne bağlanmasında neden ısrar edilmiştir? Gerek iş hacmi, gerekse coğrafi durum ve ulaşım imkanları gibi belirleyici şartların hepsinde Adana, Konya’dan çok önde ve bariz şekilde daha iyi durumda olmasına rağmen bu yanlışa neden düşülmüştür? Cevabınızda ‘Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin ileride iş ve ihtiyaç durumuna göre faaliyete geçirilmesinin yeniden değerlendirileceği’ belirtilmektedir. Adana’da aradığınız ‘iş ve ihtiyaç durumu’ nedir?”
Bir yanıt bırakın