MERSİN MİLLETVEKİLİ SAYIN MEHMET ŞANDIR’IN, “MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ YÖNETİCİ ATAMALARINDAKİ HAKSIZ UYGULAMALARI” HAKKINDA YAPTIĞI YAZILI BASIN AÇIKLAMASI
27.08.2014
Değerli basın mensupları,
Toplumların farklılıklar üzerinden ayrıştırıldığı, cepheleştirildiği ve çatıştırıldığı bir süreçte ve iç savaşların yaşandığı bir bölgede MİLLİ BİRLİĞİMİZ; en değerli varlığımızdır.
Milli birliğimizin en önemli üç ortak paydası okul, cami, ve kışladır. Bu üç değer üzerinden siyaset, particilik ve kayırmacılık yapılması ülkemizin ve milletimizin geleceği açısından BEKAA sorunu yaratacaktır. Bu sorun, birlikte yaşamak iradesini ve devlete sadakat duygusunu zedeleyecektir.
AKP Hükümetleri 12 yıl içinde bu üç temel değer üzerinden ayrımcı siyaset yapmıştır. Özellikle milli eğitim sistemi ve milli eğitim kadroları ile sürekli oynanmış, bir kamu sendikası üzerinden milli eğitimde kadrolaşmaya çalışmıştır.
“Yeni Türkiye” iddiası ile Türkiye Cumhuriyetini kendi ideolojileri doğrultusunda dönüştürmeyi amaçlayan AKP iktidarı, öncelikle milli eğitimde kadrolaşmayı tamamlamak gayretindedir. Bunun için hiçbir hukuk, adalet, liyakat ve nezaket kuralına itibar etmeden milli eğitimde KIYIM yapmaktadır ve ne yazık ki bu YIKIMA, devletin vali ve kaymakamlarını da alet etmektedir.
Bu zulümdür, bu zulmün sahiplerinin abad olması mümkün değildir.
Sayın basın mensupları,
Bilindiği gibi, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Kanununda değişiklik yapan ve 14 Mart 2014 tarihli ve 28941 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Millî Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ve akabinde Bakanlıkça çıkartılan ve 10.06.2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik” gereğince 4 yılını dolduran okul müdürleri, müdür başyardımcıları, müdür yardımcıları görevden alınmış, il milli eğitim müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda üst düzey yöneticilerin görevlerine son verilmiş, Bakanlık Merkez Teşkilatı’nda bulunan şube müdürleri de görevlerinden alınarak, uzman yapılmıştır.
Bilinmelidir ki; Eğitimsiz bir gelecek düşünülemez, geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz yavrularımızın kaliteli bir eğitim alması, donanımlı birer birey olarak yetişmeleri hepimizin arzusu ve önceliğidir. Şüphesiz tüm veliler yavruları için aynı kaygıyı taşımakta, onların eğitimi için ellerindeki tüm imkanları kullanmaktadırlar.
Bu kapsamda; Devletimizin eğitim kurumları yavrularımızın en güzel şekilde yetiştirilmeleri için çaba sarfetmeli, onlara güzel bir gelecek hazırlamalıdır. Yöneticileriyle, eğitimcileriyle okullarımızın önceliği kaliteli eğitim üretmek olmalıdır.
Ulu önder Atatürk’ün dediği gibi; “ Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır, ya da milleti esaret ve sefalete terk eder. ”
Eğitim kurumlarımız, üzerlerinde oyun oynanamayacak kadar değerli birer yuvadır.
Fakat gelinen noktada AKP iktidarı, kadrolaşmak uğruna eğitim kurumlarımızdaki huzuru bertaraf etmiş, parmak çoğunluğuyla çıkardığı kanunlarla siyasi kadrolaşmasını, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde de hayata geçirmiştir.
Bakanlığın hiçbir liyakat gözetmeksizin gerçekleştirdiği yönetici atamalarından pis kokular yayılmaktadır.
İlkokul, ortaokul ve liselerde 2013 – 2014 eğitim öğretim yılı sonunda yöneticilik görevi sona eren yöneticilerin yerine yapılacak okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri öncesinde vali ve kaymakamların milli eğitim il ve ilçe müdürleriyle toplantılar düzenleyerek uyarı ve telkinlerde bulundukları, yıllarca başarılı bir şekilde yöneticilik yapmış çok sayıda okul müdürü ve yardımcılarının Eğitim-Bir-Sen isimli sendikaya üye olmadıkları gerekçesiyle görevlendirmelerinin engellendiği iddiaları ortalığa saçılmıştır.
İlgili sendikalar tarafından yapılan açıklamalardan da bu durumun vahameti anlaşılmaktadır.
Üzülerek görüyoruz ki bilgi, beceri, tecrübe, liyakat, kariyer, bakanlık için öncelik olmaktan çıkmış, AKP’ye yakın olmak, tabiri caiz ise “yandaş” olmak görevlendirmeler için kriter olmuştur.
Bu uygulama maalesef AKP iktidarı süresince devletin tüm kurumlarında hayata geçirilmiş, insanlarımız ayrıştırılıp ötekileştirilmiş, bilgi ve tecrübe bertaraf edilerek kurum hafızaları zafiyete uğratılmıştır.
Memur-Sen üyesi olmayan memurun, hak ettiği unvana yükselme imkanını engellemek, AKP iktidarı geleneği haline gelmiştir.
Bu ülkeye yazık edilmektedir, kurumlara yazık edilmektedir, insanlarımıza yazık edilmektedir, en önemlisi de geleceğimizi emanet ettiğimiz eğitim kurumlarımıza yazık edilmektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden yürütülen haksız uygulamaları kınıyorum.
Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı ve İçişleri Bakanına sorduğum yazılı soru önergelerimin birer suretlerini de ekte bilgilerinize sunuyorum.
Saygılarımla.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,
Aşağıda belirtilen sorularımın, Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
Mehmet ŞANDIR
Mersin Milletvekili
Mersin’de Bakanlığınıza bağlı okullarda yapılacak yönetici görevlendirmelerine ilişkin çalışmalarla ilgili olarak;
- Mersin’de 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonunda toplam kaç kişinin 4 yıl ve daha fazla süreyle yöneticilik görevinde bulunduğu için başka bir işleme gerek kalmaksızın yöneticilik görevi sona ermiştir?
- Mersin’de yöneticilik görevi sona eren söz konusu okul yöneticilerinin görev unvanlarına göre dağılımları nasıldır?
- Mersin’de yöneticilik görevi sona eren söz konusu okul yöneticilerinin görevli oldukları ilçelere göre dağılımları nasıldır?
- Mersin’de 10.06.2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik” hükümleri gereğince şimdiye kadar kaç müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısının görevlendirmesi yapılmıştır?
- Halen görevlendirmesi yapılan yöneticilerin unvanlarına, bağlı bulundukları sendikalara ve görevli bulundukları ilçelere göre dağılımları nasıldır?
- Anılan idarecilerin görevlendirmelerinde bağlı bulundukları sendikalara göre tercihte bulunulduğu, Eğitim-Bir-Sen isimli sendikaya üye olmayanlara siyasi baskı ve haksızlıklar yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu tür bir uygulamanın Türk milli eğitim sistemine verdiği ve vereceği zararların önlenmesi için Bakanlığınızca nasıl bir düzenleme yapılması düşünülmektedir?
- Mersin’de görevlendirmeleri yapılacak yönetici adaylarına Bakanlığınız yetkililerince yapılan sözlü sınavlarda ayrımcılık yapıldığı ve Eğitim-Bir-Sen isimli sendika üyesi olan adaylara yüksek notlar verilerek diğer adayların mağdur edildiği iddiaları doğru mudur?
- Anılan konuda ayrımcılık ve haksızlık yapan görevliler hakkında şimdiye kadar Bakanlığınıza ulaşan şikâyetler nasıl değerlendirilmiş veya değerlendirilmektedir? Şimdiye kadar kaç sorumlu hakkında nasıl bir işlem yapılmış ya da yapılmaktadır?
- Bakanlığınızca anılan konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik olarak ne gibi önlemler alınmış ya da alınmaktadır?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,
Aşağıda belirtilen sorularımın, İçişleri Bakanı Sayın Efkan ALA tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
Mehmet ŞANDIR
Mersin Milletvekili
Mersin’de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde yapılacak yönetici görevlendirmelerine Vali ve/veya Kaymakamlarca müdahale edilerek ayrımcılık yapıldığı iddialarıyla ilgili olarak;
- Mersin’de bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonunda yöneticilik görevi sona eren yöneticilerin yerine yapılacak okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri öncesinde vali ve kaymakamların milli eğitim il ve ilçe müdürleriyle toplantılar düzenleyerek uyarı ve telkinlerde bulundukları, yıllarca başarılı bir şekilde yöneticilik yapmış çok sayıda okul müdürü ve yardımcılarının Eğitim-Bir-Sen isimli sendikaya üye olmadıkları gerekçesiyle görevlendirmelerinin engellendiği iddiaları doğru mudur?
- Mersin’de bulunan okullara yapılacak yönetici görevlendirmelerinde şimdiye kadar 10.06.2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik” hükümleri gereğince işlemleri tamamlanan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının üyesi bulundukları memur sendikalarına göre dağılımları nasıldır?
- Görevlendirmeleri tamamlanan yöneticilerin çok büyük bir bölümünün sadece bir sendikaya ait üyelerden oluşması Bakanlığınızca nasıl değerlendirilmektedir?
- Mersin’de yapılacak yönetici görevlendirmelerinde haksızlık ve mağduriyetlere yol açan Bakanlığınız yetkililerinin görevlerini kötüye kullanmalarının engellenmesi için Bakanlığınızca ne gibi önlemler alınmış ya da alınmaktadır?
- Anılan konuda baskı ve ayrımcılık yaparak birçok yönetici adayının hakkının yenilmesine ve mağduriyetine yol açan yetkililer hakkında şimdiye kadar Bakanlığınıza ulaşan şikâyetler nasıl değerlendirilmiş veya değerlendirilmektedir? Şimdiye kadar kaç yetkili hakkında nasıl bir işlem yapılmış ya da yapılmaktadır?
Bir yanıt bırakın